Sofralık Yumurta

Selenyum, vitamin ve mineraller açısından zengin, farklı boyutlardaki yumurta çeşitlerimiz ile en zengin kahvaltı sofraları sizleri bekliyor.

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin ögelerini bulunduran önemli bir besin kaynağıdır. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.

Yumurta, tüm doğal besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Çünkü, yumurtadaki protein insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan amino asitleri yeterli ve dengeli miktarlarda bulundurmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri, bir başka deyişle proteinden elde edilen fayda %93,7 iken bu değer sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde ise %74.3'dür.

Selenyum

CP Yumurta, selenyum kaynağıdır. Selenyum, antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücrelerinizi oksidasyona karşı koruyarak, kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır. Hücre çoğalmasına yardım eder. Göz, kalp, karaciğer, saç ve tırnak sağlığımız için önemli bir elementtir.

Protein

Yumurta, besin grupları içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurta proteini insan vücuduna alınması gereken amino asitler yeterli ve dengeli miktarlarda bulundurur. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılabilir ve vücut proteinlerine dönüştürebilir.

Vitamin

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan yumurta akı, sarısı ile birlikte tüketilmelidir. Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir. Yumurtada ayrıca beyin için gerekli olan kolin maddesi fazlaca bulunur.

Doğallık

Yumurta, doğal ambalajı ile hiç bir şekilde hile yapılmayan tek gıdadır. Besin kalitesi açısından anne sütünden sonra ikinci sıradadır. Çocukların gelişimi ve büyüklerin sağlıklı bir hayat sürmesi için yumurtanın sayısız faydası vardır. Erkeklerin 550 mg, kadınların 425 mg günlük yumurta ihtiyacı vardır.

Soru Cevap

Yumurta durdukça su kaybettiğinden ağırlığı da azalır. Bu nedenle taze yumurta daha ağır, bayat yumurta daha hafiftir. Taze yumurta tutulup ışığa bakıldığında saydam görünür, bayat yumurtada ise saydam görüntü ile karşılaşılmaz. Taze yumurta kırıldığı zaman yumurta akı saydamdır, sarısı dağılmamış esnek ve kubbelidir. Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın, yumurta kabın dibinde yatay duruyorsa taze, dikey durumunda ise orta tazedir. Suyun yüzeyinde yüzen yumurtayı ise çöpe atın.
Yumurtalar üretim tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketilmelidir. Buzdolabında 1 hafta bekletilmiş yumurta oda ısısında 1 hafta bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
Yumurta zengin protein içeriğinin yanı sıra başta A, D, E ve B grubu vitaminler olmak üzere çok sayıda vitamin türünü içermektedir. Sarısında bulunan A vitamini; gözlerin iyi görmesine, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına, kemik gelişimine ve enfeksiyonlara karşı korunmasına katkı sağlar. Yumurta C vitamin kaynaklı bir besinle tüketilirse demirin emilimini artırmış olur. Eksikliği çocuklarda kemik bozukluklarına yol açan D vitamini açısından yumurta, deride güneş ışınlarından sentezlenen bu vitamine sahip birkaç besin arasında yer alır.
Bir yumurta sarısında 213 miligram kolesterol bulunur. Yumurta beyazında kolesterol ve yağ yoktur.
Yumurta satın alınırken marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybettiği için satın alınmamalıdır.
Çabuk bozulmasını önlemek için ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5 C), alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Yumurta buzdolabında; peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
Yumurta satın alabileceğimiz en yüksek kaliteli ve en uygun fiyatlı proteine sahiptir. Proteinin vücudumuzda çok önemli görevleri bulunmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle örnek protein kaynağı olan yumurtaya çocuk beslenmesinde gereken önem verilmelidir.
Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Çünkü yumurta proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda %93,7 iken bu değer sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74.3'dür.
Top